Az utóbbi években egyre többen választják a KATA vállalkozói formát, jelenleg több mint 300 ezer egyéni vállalkozó vagy Bt. működik ez alapján. Fontos kérdés, miért választja valaki a KATÁT? Jó esetben azért, mert saját tevékenységét ily módon tudja kedvezőbb adózási feltételek mellett végezni.

Más esetben azért, mert korábbi vagy új munkáltatója számára szintén kedvezőbb feltételeket jelent, ha alkalmazotti jogviszony helyett így foglalkoztatja a munkavállalóit.

Mit jelent ez a jövőben a kisvállalkozó számára?

Minimális táppénzt és nyugdíjat, amellett, hogy a KATÁ-ban való működés is csak akkor éri meg neki, ha megfelelő szintű jövedelmet realizál. Erre viszont számos munkáltató nem vállal felelősséget, hiszen a kisvállalkozó pl. ugyanúgy maga szerzi az ügyfeleit, miközben a munkáltató telephelyén és eszközeivel ugyanazt a munkát végzi továbbra is, mint korábban.

Ha tudatosan készülsz és előre tervezel KATÁS vállalkozóként, a táppénzt és a nyugdíjat is optimalizálhatod, az viszont fontos, hogy Te magad dönts a vállalkozási forma mellett, és ne külső hatásra.

Milyen változások várhatók e téren?

Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg a katás vállalkozások működésének szigorításával kapcsolatban.

A futótűzként terjedő hírek ellenére fontos tudni, hogy az új törvényjavaslatot az országgyűlés még nem fogadta el, 2020 folyamán fogják újratárgyalni.

A kisadózás szigorításának egyik fő célja a burkolt munkaviszony megszüntetése.

Mit jelent a burkolt munkaviszony?

Burkolt munkaviszony alatt azt értjük, ha valaki korábban alkalmazottként dolgozott egy adott cégben, majd kilép és csinál egy katás vállalkozást, miközben ugyanazt a tevékenységet végzi. Ezáltal beszámláz a cégének, amely adózási szempontból sokkal jobban jár, a korábbi munkavállalója viszont a társadalombiztosítási ellátás, így pl. a nyugdíj szempontjából hátrányos helyzetbe kerül. Éppen ezért ez a kezdeményezés a legtöbb esetben a munkáltató részéről indul.

Vegyünk egy példát: Ha alvállalkozóként úgy dolgozol egy másik cégnek, hogy a munkádat a saját eszközeiddel, gépeden, a saját irodádban, a saját munkaidőbeosztásod szerint végzed, ez megoldható katásan.

Ha viszont nyelvtanárként vagy masszőrként dolgozol valakinek, és ő adja meg, hol, mikor és mit csinálj, azaz ez egyértelmű munkaviszony, ezt nem lehet katásan csinálni.

Hogyan dönthető meg a burkolt munkaviszony?

Fontos iránymutató, hogy a katás vállalkozónak kell bizonyítania ennek ellenkezőjét, és ehhez 7 szempontból jelenleg legalább 2-t kell teljesítenie.

Melyek ezek a szempontok?

 1. “A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi;
 2. a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől (akinek beszámláztál több mint 1 millió Ft-ot) szerezte;
 3. az adatszolgáltatásra köteles személy – munkáltató – nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
 4. tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
 5. a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem másik vállalkozó bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
 6. tevékenység végzésének rendjét, időbeosztását a kisadózó határozza meg;
 7. a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel a kisadózó a naptári évben nem állt munkaviszonyban.”

Mit jelent ez leegyszerűsítve?

Teljesíteni tudod a feltételeket, ha

 1. Valakivel együtt dolgozol a vállalkozásodban,
 2. A bevételed fele nem egy ügyféltől származik.
 1. Önállóan dolgozol, nem más megbízásából,
 2. Saját irodával és telephellyel rendelkezel,
 3. Saját eszközeiddel dolgozol,
 4. Te döntöd el, mikor végzed a munkádat,
 5. Máshol van főállásod.

Az új törvényjavaslat arra is vonatkozik, hogy a fenti 7 feltételből az életbe lépés után legalább 4-nek kellene megfelelni.

A javaslat másik része a partnercégeknek végzett és kiszámlázott tevékenység utáni adózás konkrét szabályairól szól, erről következő cikkünkben írunk.

Igaz, az új szabályozást még nem fogadták el, a burkolt munkaviszony tényének kiküszöbölésére azonban már most érdemes odafigyelni, mert ez vállalkozóként Neked is érdeked és az erre vonatkozó ellenőrzések már elkezdődtek.