Tervezd tudatosan a pénzügyeidet!

Te milyen prioritások alapján osztod el a havi bevételed? Mi a kiadásaid és a megtakarításaid fedezésének sorrendje?

A tudatos tervezésnél elsődleges szempont, hogy a havi bevételeidet előre, arányosan feloszd megtakarításokra, befektetésekre, rendszeres kiadásokra, ha kell, hiteltörlesztésre, és ami ezen felül marad, azt fordítsd a mindennapokra. S ez a vállalkozásaid szintjén legalább olyan fontos, mint a magánéletben.

Nem véletlen a sorrend, hiszen az emberek jelentős része többet költ a kisebb vagyontárgyaira, azok biztosítására és napi szükségleteire, mint a saját és családja jövőjére. Sok esetben olyan mértékben előtérbe helyezi a napi kiadásokat a jövőbeli célokkal szemben, hogy ezek gyakran teljesen elmaradnak.

Mi magyarok kíváncsiak is vagyunk, minden újat ki akarunk próbálni, ezért az emberek hajlamosak több dolgot megvenni, mint amire szükségük van, vagy amit megengedhetnek maguknak.

Sok embernek például egy vagy két „kategóriával” magasabb színvonalú autója van, mint amit ki tud termelni – ezt pedig gyakran hitelből veszi, aztán vagyonokat költ a fenntartására és a javíttatásra.

Hogyan alakíts ki egy fenntartható pénzáramlást, a jelen- és jövőbeli anyagi biztonságod megteremtésére?

A megtakarítások esetén tervezz hosszú, rövid-, középtávon, átgondolva, mire lesz szükséged a családi céljaidra, lakáscélokra, gyermekeid életkezdésére, nyugdíjra, autóra, hétköznapi vagyontárgyaidra, stb.

Célszerű, ha a hónap elején elkülöníted a hosszú távú megtakarításaidat, ezután elsőként az állandó költségeidet fedezed, és csak a fennmaradó részt fordítod extra kiadásokra. Hó végén pedig a fennmaradó összeg egy részét rövidtávon is lekötheted, így képezve egy likvid tartalékot a váratlan kiadásokra. Ezzel kisebb az esélye annak is, hogy elfolyjon a megmaradt keret.

Ma már nem elég egy „lábon” állni, hiszen ha ez az egy láb vagy vállalkozás meginog, a hétköznapi élet ugyanúgy folyik tovább és nem szűnnek meg a kapcsolódó kiadások és a jövőbeli célok sem. Ha tudatosan tervezel és több irányban építkezel, a jelenlegi kiadásaid finanszírozása mellett a jövőbeli céljaidat is fel tudod építeni, mindig lesz merre továbbhaladnod, és a váratlan kiadások sem érhetnek felkészületlenül.

Míg Nyugat-Európában, pl. Ausztriában és Németországban az emberek életének szerves részét képezi a megtakarítás, addig mi ezt most tanuljuk.

Korábban nem tanították az iskolában és most is csak korlátozottan.

A jelenleg uralkodó szemlélet – amit megkeresünk, azt el is költjük.

Természetesen ez családfüggő is – ahogyan a szüleink gondolkodnak ezen a téren, az meghatározza a mi szemléletünket is.

De van pozitív példa is:

Itthon az öngondoskodás terén egyik legerősebb régió Bács-Kiskun megye. Itt gazdálkodásból, mezőgazdaságból éltek és élnek még ma is sokan.

A gazdálkodók ismerik azokat a természeti törvényeket, amelyek a növénytermesztésben is működnek. Tudják, hogy a magot időben el kell vetni, hogy később termést hozzon, és azt is tudják, mennyi magot kell elvetniük az „elvárt” termésmennyiséghez az aratásnál, szüretnél.

Ők a kevésből is félretesznek, arányosan, és először teszik ezt meg, a napi kiadások, költéseik előtt.

A tanulási folyamat kihívása az is, hogy a túlzott mértékű hitelek csapdájából nem könnyű kikerülni, mert a bankok korábban is és most újra könnyen, szinte nyakra-főre adják, főleg a személyi kölcsönöket.

Nem véletlen, hogy túlköltekezve és hitelekbe ragadva sokan jutnak hó végén a döntésre, hogy már nem futja a megtakarításra. Így sok esetben elmarad, tolódik, és már késő, hogy valóban felkészüljenek a jövőbeli célokra.

Mit tehetsz, ha épp nehezebb élethelyzetben vagy és nem tudod az optimális összegeket félretenni jövőbeli céljaidra?

Az élet folyamatosan változik, különböző élethelyzetek adódhatnak.

A kulcs azonban az első lépésben van. Egy adott jövőbeli cél elindítása sokkal fontosabb, mint az, hogy az optimális összeget teszed-e félre, hiszen az időnek nagy jelentősége van a megvalósításban.

Ha az első lépést megtetted, már tudatosan tervezni tudsz a céllal, és bizonyos szinten a jövőbeli bevételeidre is hatást gyakorolsz, hiszen valahol újabb szükségletet is generálsz a pénz beáramlására életedbe.