Előző cikkünkben a pénzzel kapcsolatos berögződéseinket és hozott mintáinkat néztük meg közelebbről. Így tisztábban láthatjuk, mi az oka, áramlik-e a pénz az életünkben és vállalkozásunkban, vagy épp elakadásaink vannak e téren.

Jó hír, hogy a pénzzel kapcsolatos gondolkodásodat, szokásaidat is át tudod alakítani. Ehhez azonban érdemes ránézni, hogyan működik jelenleg a világ, és milyen változások történtek, amelyekhez fontos alkalmazkodnod.

Milyen alapokra helyezd pénzkapcsolatod?

A 90-es évekig, a szocializmusban az állami védőháló megtartotta az embereket a különböző élethelyzetekben. Mindenkinek volt munkája, egy ember sokszor az egész életét egy helyen dolgozta le, az oktatás ingyenes volt és nyugdíjas korukban az embereket az állam tartotta el, egy elfogadható szinten.

Míg ma az egyediség, a kreativitás és saját vállalkozások világát éljük, addig korábban nem volt „divat” kitűnni, az emberek megszokták és elfogadták a „középszerűséget” és a külső kontrollt.

Most, a 21. században:
  • rajtad múlik, meg tudod-e találni a hivatásod, és általa megteremteni az anyagi biztonságod,
  • nincsenek 10-20-30 évre szóló biztos állások,
  • minimális az állami védőháló, az oktatásért fizetni kell, az állami nyugdíj egyre csökken, így saját és gyermekeid jövőjét neked kell megteremtened – ha nem teszed, az állam nem gondoskodik rólad,
  • érdemes megtanulnod a pénz helyes kezelését, hiszen a választásaidon múlik, megőrzi-e az értékét a pénzed vagy elveszíted.

Éppen ezért a legjobb út, hogy megalapozd a pozitív pénzkapcsolatod, ha vállalod a felelősséget az életed irányításáért és kezedbe veszed a kontrollt.

Triviálisan hangzik, de ha körbenézünk, azt tapasztalhatjuk, ez korántsem általános még a társadalmunkban.

A fő üzenetem: Van választásod, döntésed abban, hogyan akarsz kapcsolódni a pénzzel az életedben és uralod-e az anyagi biztonságod.

Milyen konkrét lépéseket tehetsz a pénzügyi biztonságod megteremtéséhez?

  1. Ismerd fel az aktuális helyzeted, milyen értékeket hozol a szüleidtől, és hogyan áramlik a pénz jelenleg életedben! 
  1. Találd meg a hivatásod, melyet örömmel tudsz végezni! Ez azt jelenti, hogy nem „valamit” csinálsz pénzért, hanem olyan dolgokkal foglalkozol, amit szeretsz, és amire a képességeid alapján hivatott vagy. Ennek pedig természetes hozadéka lesz egy megfelelő pénzáram. De FONTOS: ne azonnali eredményt várj, az alapozásra és a kitartásodra is szükség van.

Itt egy saját példát tudok megosztani Veled. Pénzügyi tanácsadóként az én munkám elsődleges célja sem a pénz, inkább a természetes hozadékaként tekintek rá. Küldetésként élem meg, hogy embertársaimat az öngondoskodásban segítem és hozzájárulok a pénzzel és a tudatos jövőtervezéssel kapcsolatos szemléletváltáshoz. Célom, hogy bizalmat építsek ezen a területen, és munkatársaimmal együtt hidat képezzünk a múltbeli hitrendszerek és a mostani világunkban működő hozzáállás között.

A mostani, új világrendben a szabad akarat idejét éljük, még akkor is, ha ez talán patetikusan is hangzik. Ha megtalálod, mely területeken vagy jó és tudsz kiteljesedni, merd felvállalni, természetesen tudatos stratégiát kialakítva az indulásnál!

  1. Ha szükséges, pozitív megerősítésekkel írd felül a pénzzel kapcsolatos negatív berögződéseidet, és kezeld tudatosan a pénzed!

A pozitív megerősítések nagy erővel bírnak, mert lépésről lépésre átírják a korábbi programjainkat. Vegyünk egy negatív példát, ami jól tükrözi a pénzzel kapcsolatos elakadást. Sokan kötnek negatív jelzőket a pénzhez, amikor egy-egy vásárlást, kiadást rendeznek: „Tudjuk le a piszkos anyagiakat!”

Ki gondolná, hogy ez a megjegyzés akadályozza a pénzáramlást. Pedig így van: ha a pénzt negatív jelzőkkel kapcsoljuk, valójában nem ismerjük el, hogy egy alapvető eszköz az anyagi dolgaink rendezésében.

Ugyanilyen negatív kapcsolatot tükröz, ha nem tudsz pénzt elfogadni a szolgáltatásodért. Pedig nyugati világunkban megtapasztalhatjuk azt is, hogy ha valamit ingyen adunk, azt mások a legtöbb esetben nem értékelik. Befektetett időnkért és energiánkért pedig fontos elkérnünk azok reális értékét.

A pénz tudatos kezelésénél pedig cél, hogy egyensúlyban tartsd a jelen kiadásaidat, költéseidet és a jövőbeli pénzügyi céljaidat. Alkalmazd az „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.” mondást, és a kiadásaidat a valódi szükségleteid alapján optimalizáld.

Erre jó példa az autóvásárlás: Sokan rendelkeznek ugyanis az életszínvonalukhoz képest magasabb „kategóriás” autóval, amit egyrészt hitelből finanszíroznak, másrészt folyamatosan magasabb áron szervizeltetnek. Így olyan téren vannak túlzott kiadásaik, mely nem támogatja a valódi továbblépésüket, és esetleg más, fontosabb dolgoktól vonják el a pénzt. Sok esetben épp a közép- és hosszútávú céloktól, amelyeket aztán nem is tudnak megvalósítani.

Egy másik példa a vállalkozásba történő pénzvisszaforgatás. Erre bizonyos szinten tényleg szükség van, de gyakran tapasztalom azt vállalkozó társaimnál, hogy „egy lóra” tesznek fel mindent, azaz egy lábat építenek, miközben a jövőbeni anyagi biztonságukra nem helyeznek megfelelő hangsúlyt. De mi történik, ha ez a „pénzügyi láb” meginog? Pénzügyi mentorként mi a több lábon állásra ösztönözzük a vállalkozókat is, mert így bármely élethelyzetre van megoldásuk és védőhálójuk.

A tudatos tervezésnél elsődleges, hogy a havi bevételedet előre, arányosan feloszd megtakarításra, rendszeres kiadásokra, ha kell, hiteltörlesztésre, és ami ezen felül megmarad, azt fordítsd a mindennapokra. S ez a vállalkozásod szintjén legalább olyan fontos, mint a magánéletedben. Így a Számodra optimális ütemben tudsz haladni a céljaid felé, és ha váratlan kiadásaid merülnek fel, szintén van honnan finanszíroznod őket.

Ha a fenti lépések kapcsán kérdésed merül fel, vagy konkrét megoldást keresel a pénzkapcsolatod alakításában, jelentkezz díjmentes konzultációnkra!

Jó döntéseket és sikeres szemléletváltást kívánok!