A KATÁS vállalkozók havi 50.000 Ft befizetésének bruttó megfelelője 94.400 Ft, ami a minimálbér kétharmadát jelenti. Jó hír, hogy havonta csak 50.000-et kell befizetni adóként, a dolog árnyoldala viszont az ennek megfelelő táppénz és állami nyugdíj.

Mit tehetsz, hogy a bajban is a magad ura légy, és Te is élvezhesd a megérdemelt pihenésed 60-65 éves korodtól?

A legfontosabb a saját megtakarítás. Ezt ugyanis bármely élethelyzetben „előveheted” és az aktuális kiadásaid fedezésére használhatod.

 

Hogyan és mennyit tegyél félre vállalkozóként?

Fontos, hogy mindig legyen likvid, hozzáférhető pénzed, s emellett időről időre lejáró megtakarításaid, melyek egy adott célod megvalósításában, vagy kieső jövedelmed pótlásában segítenek. Célszerű 3-5 évente lejáró megtakarításokat indítanod, s ha ezt idejekorán megteszed, elég időd lesz arra, hogy a pénzed valóban gyarapodjon is. Adott futamidőre minimálisan a havi jövedelmed 5%-át érdemes félretenned.

A másik fontos szempont, hogy biztos alapú megtakarításaid legyenek, amelyekre valóban támaszkodhatsz a lejáratkor. Ilyenek a hozamgarantált, klasszikus életbiztosítások, így a nyugdíjbiztosítás is.

Hogyan használhatod ki KATÁS vállalkozóként az adójóváírást?

Alanyi jogon erre nincs lehetőséged. Ha viszont a családtagjaid, barátaid körében ismersz olyan embert, aki nem használja ki a rendelkezésére álló keretet, teljesen törvényesen „átadhatja” Neked az adójóváírása egy részét. Ez a keret „hatalmas”, személyenként 280.000 Ft-ot tudunk visszaigényelni az adónkból.

De akkor se csüggedj, ha nincs ilyen ismerősöd. A nyugdíjbiztosítást így is érdemes lehet elindítanod, és van olyan másik megtakarítási forma, amivel rövidebb távon is megalapozhatod az anyagi biztonságod.

Ha szeretnél KATÁS vállalkozóként is kiszámíthatóan tervezni, keress bátran és egy ingyenes konzultáció során segítek átgondolni a Te megoldásod!