Avagy: Az államkötvénytől a kriptovalutákig

Az elmúlt egy évben az egyik slágertéma a kriptobefektetések. Egyre többen fektetnek be „kriptopénzekbe”, melyek száma több mint tízezerre rúg. Míg 2019-ben szinte minden hír a Magyar Állampapír Pluszról szólt, ami a megszokottnál magasabb kamattal adott megtakarítási lehetőséget a magyar államkötvényekbe, addig 2020 tavaszától a részvények és a kriptovaluták kerültek előtérbe. Ez utóbbiak fokozatosan nyertek teret az elmúlt években.

A Covid-időszak elejétől a részvénypiac zuhanásai és újbóli növekedései komoly spekulatív potenciált jelentett, s éppen ezek az ingadozások és az EUR/USD árfolyamváltozásai el is riasztottak sokakat a hagyományos tőzsdei befektetésektől.

Alternatívanként a „menekülő valuták” – a kriptopénzek, coinok – és a nemesfémek kerültek előtérbe. Az arany árfolyama 2011 óta először újra elérte a 2000 USD/uncia árfolyamot, és e körül ingadozik azóta is kisebb-nagyobb mértékben.

A kriptovaluták közül a Bitcoin, a legnagyobb piaci kapitalizációjú pénzeszköz volt a sláger, az árfolyama többszörös növekedést mutatott 2020-ban, a többi kriptopénz pedig eltérő arányban követi a BTC mozgását.

Mi a jó megoldás? Fektessünk csak kriptovalutákba, és engedjük el a hagyományos csatornákat?

A válasz egyértelműen NEM.

A kriptopénzeknek mára tényleges és megfogható szerepe van a pénzügyi befektetések piacán, de nyilvánvaló az is, hogy még mindig gyermekkorukat élik és rendkívül nagy a volatilitásuk és a kockázatuk. Azaz a spekulatív befektetések közé tartoznak.

Pénzügyi mentorként úgy gondolom, a spekulatív, magasabb nyereséget megcélzó befektetéseknek ugyanúgy helye van a portfóliónkban, mint a közepes kockázatú és az abszolút biztonságos, garantált hozamú megtakarításoknak.

Alakítsd ki saját portfóliódat a Te igényeid és lehetőségeid szerint!

A személyes portfóliódat alapvetően meghatározzák a saját céljaid, nyereségre irányuló elvárásaid és kockázattűrésed.

Ha jobban bírod a kockázatot, nyilván nagyobb részt fognak kitenni az egyedi részvények és a kriptopénzek.

Ha pedig biztonsági játékos vagy, egy kiegyensúlyozott, garantált hozamú csatornákat is kihasználó stratégia a jó megoldás Számodra.

Bármennyire kecsegtető is a magas hozam, ez nagyobb veszteséggel is járhat, így egy kiegyensúlyozott, több lábon álló portfólió hosszú távon kiszámíthatóbb és tervezhetőbb megoldást nyújt a céljaid elérésére.

A konkrét tervezésnél érdemes szakértő tanácsát is kikérned, mert a pénzügyi befektetések témája külön szakma, így a tudatos tervezéshez számos háttérinformációra lesz szükséged.

Ha szeretnél egy teljes körű, céljaidra szabott és rugalmas tervet kialakítani, fordulj hozzánk bizalommal! A garantált hozamú befektetésektől a részvényekig és a kriptovalutákig átfogó segítséget nyújtunk.

Lépj kapcsolatban velünk és vedd igénybe októberi díjmentes konzultációnkat!