A KSH adatai szerint 2020-ra a KATÁS egyéni vállalkozók száma átlépte a 400.000 főt, azaz a regisztrált egyéni vállalkozók több mint kétharmada ezt a bejelentési formát választotta.

A KATÁS létnek sok előnye van, a jól kalkulálható, fix adó és az egyszerű adminisztráció miatt, de számos kihívást is rejt.

Milyen hátrányai vannak a Katás bejelentésnek?

  1. A havi 50.000 Ft nem csupán az adófizetési kötelezettséged jelenti, ez alapján határozzák meg a nyugdíjalapba történő befizetésedet is. Az adódból kalkulált nettó jövedelmed 65.237 Ft, bruttó megfelelője pedig 98.100 Ft, ami minimális, 30.000 Ft körüli nyugdíjat jelez előre Számodra.
  2. Mivel bruttó béred a minimálbér kétharmadát teszi ki, duplán hátrányos helyzetben vagy a nyugdíjszámításnál, mert ezáltal a munkában töltött éveidet 0,63-as szorzóval állapítják meg. Mit jelent ez pontosan?

40 éves katás munkaviszony 25 éves hivatalos munkaviszonynak felel meg, és ez az egyébként is alacsony állami nyugdíjadat tovább csökkenti.

3. Ha betegség vagy baleset miatt kiesel a munkából, mindössze 38.000 Ft táppénzre számíthatsz, ami a havi megélhetésre biztosan nem elegendő.

  1. Ha hitelre van szükséged, akár magán-, akár vállalkozói célra, a felvehető hitel nagyságát a tényleges havi bevételed százalékában alapján állapítják meg.

Tudatos tervezéssel, rövid-, közép- és hosszútávú megtakarításokkal fel tudsz készülni a vállalkozásod hullámaira és a nyugdíjas éveidre. Az igényeidnek és életszínvonaladnak megfelelő élet-, baleset- és betegségbiztosítási programokkal a kieső jövedelmed is pótolni tudod, és egészségedet is karbantarthatod.

De mekkora hitelre vagy jogosult Katás egyéni vállakozóként?

A Katások esetében az éves bevételi értékhatár 12 millió forint, illetve 2019-től ugyanennyi az alanyi áfa mentesség értékhatára is. Azaz átlagosan havi 1M Ft a maximum bevétel, ami a hitelfelvételed alapját jelenti.

A hiteligényléshez a NAV által kiállított jövedelemigazolásra van szükséged. Fontos, hogy a NAV csak a kiszámlázott jövedelmed 60 százalékát veszi figyelembe, így például ha egy hónapban átlagban 500 000 forintot számlázol ki, a jövedelemigazoláson „csak” 300 000 forint fog szerepelni.

Nézzük meg, hogyan működik ez a hitelfelvételnél! Ha Katás vállalkozóként egy adóévben 6 millió forint bevételre tettél szert, a NAV évi 3,6 M forintról ad ki KATA jövedelemigazolást. Ez havi 300 000 Ft jövedelmet jelent. A Katás jövedelemre ugyanúgy vonatkoznak a JTM-szabályok (Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató), amelyek meghatározzák, mekkora havi törlesztőt vállalhatsz be egy hónapban.

Példaként havi 300 000 Ft jövedelem egy 20 éves futamidejű lakáshitel esetén nagyságrendileg 85.000 Ft havi törlesztővel terhelhető. Természetesen a tényleges számok a konkrét banktól és további hiteleidtől függnek.

Mennyi ideig kell vállalkozónak lenned, hogy megkapd a hitelt?

Ez a választott banktól függ. A szigorúbb bankok akár 2 teljes lezárt naptári évet is elvárhatnak, de a legtöbb esetben egy lezárt év elegendő az igényléshez.

Hogyan tudod optimalizálni a hitelfelvételi lehetőségeidet?

  1. A „legegyszerűbben” úgy, ha tudatosan tervezel, és konkrét célokat határozol meg a tevékenységeidre, bevételeidre és eredményeidre vonatkozóan.
  2. Fontos az is, hogy folyamatosan vezesd a bevételi nyilvántartást, akkor is, ha a NAV ezt csak az éves bevalláskor és ellenőrzéskor kéri Tőled. Ha így teszel, pontosan követni tudod a bevételeid alakulását és összhangba tudod hozni a céljaiddal. (Ellenőrzés esetére a költségszámláidat is őrizd meg.)
  3. Mindehhez pedig elengedhetetlen, hogy értékesített termékeidről és szolgáltatásaidról számlát állíts ki. Ez alapvető bármely vállalkozás számára, mégis folyamatos odafigyelést kíván, különösen a magánszemélyek részére nyújtott szolgáltatások esetén, mert ők sok esetben nem igénylik a számlát.

Ha a fenti alapelveket követed, tisztán fogod látni a lehetőségeidet vállalkozásod fejlesztésére, az elérhető anyagi támogatásokra és hitelekre.