Mostanra sokan tudják, hogy saját befektetés nélkül nem számíthatnak biztos nyugdíjra. Arról viszont kevés információt kapunk, milyen összeget tegyünk félre, hogy valóban élvezni tudjuk a megérdemelt pihenésünket.

Az összeg relatív, de abban talán megegyezhetünk, hogy egy átlagos havi megélhetésre ma hazánkban legalább 250-300.000 Ft-ra szükség van. A számításoknál ezt vettük kiindulási alapul.

A táblázatból megtudhatod, milyen éves befektetéssel alapozhatod meg privát nyugdíjad, ha kiszámíthatóan tervezel. A kalkulációt az elmúlt 23 évben legmagasabb átlaghozamot nyújtó, garantált megtakarításra alapoztuk, amely hazánkban elérhető.*

A kalkulációnál nem vettük alapul az inflációkövetést, hiszen ez alapesetben „torzítja”, mesterségesen mutatóssá teszi a kalkulációt. Ha ezzel is számolunk, még kedvezőbb helyzetben vannak a fiatalabbak, hiszen éves díjuk emelésére is sokkal hosszabb idő áll rendelkezésre.A számok alapján jól látható, hogy fiatal korban indulva tudjuk a legegyszerűbben megalapozni a későbbi felhőtlen nyugdíjas éveket, mivel a szükséges tőke felhalmozására ilyenkor még hosszú idő áll rendelkezésre. Az életkor növekedésével – a befektetések alaptermészetéből, a kamatos kamatból következően – egyre nagyobb mértékben növekvő megtakarításra van szükség. Míg 20 éves korban elegendő évente 200.000 Ft-ot félretenni, úgy 50 évesen ez a szint már az 1.200.000 Ft-ot is eléri.

A számok fontos támpontok, de egy biztos:

Jobb döntés időben tervezned a jövőt, mint arra várni, hogy az optimális összeget tudd félretenni. Ha pedig hiteled van, még fontosabb, hogy legyen megtakarításod, a saját és családod anyagi biztonsága miatt.

Ha hosszú távon tervezel, és átérzed a több lábon állás erejét, indíts időben a vállalkozásodtól független pénzügyi lábakat! Alapozd meg a valódi stabilitást!

*A számításokat a Grawe Életbiztosító Zrt. hozamgarantált megtakarítási programjaira alapoztuk. Konkrét igények alapján személyes kalkulációt készítünk.