Kisvállalkozóként a burkolt munkaviszony kiküszöbölése mellett más szempontokra is érdemes figyelned 2020-ban.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény várható módosítása alapján egyetlen jogviszony alapján tudod majd kisadózóként bejelenteni magad. Ha például több szálon is fut a vállalkozásod, ezeket egy vállalkozáson belül, egyéni vállalkozóként vagy Bt. keretében tudod végezni.

Készülj tudatosan és védd ki a vállalkozásodban rejlő buktatókat!

Hogyan tudod ezt legjobban megtenni?

Bővítsd ügyfeleid körét és tartsd egyensúlyban a bevételeidet! Miért fontos ez?

Ha a módosítás érvénybe lép és a vállalkozásod tárgyévi bevételének 50 százalékot meghaladó része egyetlen ügyfeledtől származik, amely eléri a tárgyévi minimálbér éves összegének 250 százalékát, e bevétel után magasabb, akár 40 százalékos adót kell fizetned.  Mit jelent ez?

A minimálbér összege 2020-ban 161.000 Ft, ennek 2,5szerese 402.500 Ft. Ha kiemelt ügyfeleddel való együttműködésed legalább a bevételed 50%-át adja és a konkrét jövedelmed meghaladja a 402.500 Ft-ot, az e fölötti bevétel után 40% adót kell fizetned.

Ebben az esetben nem számít, ha nem éred el a 12M Ft-os max. KATA bevételi határt, az adott ügyféltől származó bevételedre a fenti adózási szabály vonatkozik.

Ha olyan ügyfeledtől szerzed a bevételed, akinél az előző évben munkaviszonyban voltál, és legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelmet realizálsz az együttműködésből, e fölött szintén 40% adót kell majd fizetned. Ezt tovább szigoríthatják azzal, hogy a különadót még a kifizetés előtt levonja a fővállalkozó.

A törvényt még nem módosították, de bizonyos szintű változások mindenképp várhatók a KATÁS vállalkozók működésében.

Kisvállalkozóként érdemes előre készülnöd erre, bővítened ügyfeleid körét és harmonizálnod bevételeidet.