Katás vállalkozóként kiszámítható, egységes adót tudsz fizetni – főállásban 50.000 Ft-ot vagy az emelt szintű 75.000 Ft-ot – és egyszerűsített a bevallásod a NAV felé. Nem kell tételes elszámolást készítened, és egy adott bevételi határig egyszerűen az előre meghatározott összeget kell befizetned az államkasszába. Ez a bevételi szint jelenleg 12 millió Ft.

Akkor kimondhatjuk, hogy KATÁS vállalkozóként az életed olyan egyszerű, mint az 1×1? Bizonyos szempontból igen! De nézzük meg az érme másik oldalát is!

Mi lesz a NYUGDÍJADDAL?

Havi 50.000 Ft befizetésed bruttó megfelelője 94.400 Ft, ami a minimálbér kétharmadát sem éri el. Ez egyben a nyugdíjkasszába történő befizetésed alapja is!

A szolgálati idődet szintén a minimálbér arányában számolják, 0,63-as szorzóval, ami konkrétan 25 évet jelent 40 éves munkaviszony esetén.

Alanyi jogon nem élhetsz a nyugdíjcélú megtakarításoknál kihasználható adókedvezménnyel.

Röviden: KATÁS vállalkozóként nem lesz értelmezhető szintű állami nyugdíjad.

Hogyan építheted fel a saját privát nyugdíjad?

KATÁS vállalkozóként a jelenleg elérhető akár 280.000 Ft adójóváírást alanyi jogon nem tudod elérni, ha nincs egy másik cégben alkalmazotti jogviszonyod.

Ez ne tartson vissza a saját hosszútávú megtakarítástól.

Ha garantált hozamú, megtakarítás alapú életbiztosítást indítasz, a megfelelő összeget évről évre félretéve stabilan fel tudod építeni a későbbi passzív jövedelmed. A banki és biztosítói, tőzsdei irányú befektetések is hozhatnak jó eredményt, ha folyamatosan kezeled a választott portfoliódat vagy minőségi segítséget kapsz e téren, ezek viszont nem adnak garanciát a megtérülésre.

A megtakarítási programod kiválasztásánál Te dönthetsz róla, milyen mértékben fontos Számodra a biztonság és a hozam.

Nyugdíjcélú megtakarítás esetén nem mindegy, milyen megoldást választasz. Ha ugyanis konkrét lejáratot célzol meg a befektetés indításakor, a tőzsdei árfolyamok mozgása bármikor hozhat pozitív és negatív eredményt is. Ha pedig a befektetésed az utolsó években kerül hullámvölgybe, megvan az esélye, hogy még a tőkédből is veszítesz.

Hogyan használhatod ki KATÁS vállalkozóként az adójóváírást?

Alanyi jogon erre nincs lehetőséged. Ha viszont a családtagjaid, barátaid körében ismersz olyan embert, aki nem használja ki a rendelkezésére álló keretet, teljesen törvényesen „átadhatja” Neked az adójóváírása egy részét. Ez a keret nagyon nagy, személyenként 280.000 Ft-ot tudunk visszaigényelni az adónkból.

De akkor se csüggedj, ha nincs ilyen ismerősöd. A nyugdíjbiztosítást így is érdemes lehet elindítanod, lehetőleg életbiztosítási védelem nélkül és alacsony költségű programot választva, hogy stabilan megtérüljön a befektetésed. Emellett van másik megtakarítási forma is, amivel rövidebb távon is megalapozhatod az anyagi biztonságod.

Ha szeretnél KATÁS vállalkozóként is kiszámíthatóan tervezni, keress bátran és egy ingyenes konzultáció során segítek átgondolni a Te megoldásod!