Avagy: Ki katázhat a jövőben és hogyan?

Pénzügyi tanácsadóként 7 éve dolgozom együtt a katás vállalkozókkal, mint kiemelt ügyfeleimmel. Ennek egyik oka, hogy én is katás vállalkozóként indultam a saját területemen, és megtapasztaltam az adózási forma előnyeit és hátrányait. Másrészt az évek során kidolgoztam egy komplex támogatási rendszert, amellyel a katás vállalkozók meg tudják alapozni a jelen- és jövőbeli anyagi biztonságukat. A kedvező adózási formának ugyanis számos buktatója van, amelyekre tudatosan érdemes készülni.

A katás vállalkozókra vonatkozó jelenlegi intézkedések erősen átírják az ebben az adózási formában tevékenykedők lehetőségeit, azoknak viszont, akik továbbra is katásként folytatják a vállalkozásukat, ugyanúgy figyelniük kell az előbb említett kihívásokra.

Mit is jelent a katás adózási forma?

A KATA egy mozaikszó, jelentése Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója.

Tehát ez egy adózási, és nem vállalkozási forma.

A lényege, hogy minden hónapban be kell fizetni egy meghatározott összeget – 2022. augusztus 31-ig havi 25.000 Ft, 50.000 Ft vagy 75.000 Ft-ot – cserébe pedig 12 millió forintig ÁFA-mentesen tud számlázni a vállalkozó.

2022. szeptember 1-jétől megváltozik a törvény:

A katás vállalkozónak évi 18 millió forintos nettó árbevételig a tételes adón, az eddig is térített iparűzési adón és kamarai hozzájáruláson kívül nincs más fizetnivalója. Évi 18 milliós árbevétel fölött a különbözet után 40 százalékos adót kell fizetnie – ezt eddig 12M Ft árbevétel után kellett fizetniük. Ha valaki nem teljes évet katázik, akkor a 18 millió forintot időarányosan, havi 1,5 millió forintjával kell figyelembe venni.

Visszatérve a Kata előnyeire, ezen keresztül a jelenlegi alkalmazotti bér után fizetendő járulékokat és adóterheket (33,5%) akár 2.9%-ra tudjuk csökkenteni.

Ez több, mint 10-szeres csökkenés az adóban – tehát ennyivel több pénz marad a vállalkozó zsebében hónap végén!

Működtetése normál esetben nagyon egyszerű:

  • Havi egyszer a NAV felé el kell utalni az adót
  • A lakhely önkormányzatának évente 2x iparűzési adót kell fizetni
  • Évente egyszer az illetékes iparkamarának el kell utalni az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulást
  • Az ügyfeleknek / vásárlóknak ki kell állítani a számlákat
  • MINDÖSSZE egy bevételi nyilvántartást kell vezetni, év végén pedig össze kell adni a bevételeket és február 25-ig be kell küldeni a NAV-nak a KATA nyilatkozatot.

Tehát kijelenthetjük: a KATA jelenleg az egyik legkedvezményesebb és legegyszerűbb adózási forma, mikro- és kisvállalkozásoknak.

Ez az állítás eddig helytálló volt, de szeptembertől az erős szigorítások miatt csak a vállalkozások töredéke tud élni a KATA által nyújtott kedvező lehetőségekkel.

Kinek éri meg katásnak lenni és miért?

A fentiek alapján számos mikro- és kisvállalkozó előnyösebb adózási keretek között tudott dolgozni a kata választásával.

Optimális megoldást nyújtott ez a forma az induló vállalkozásoknak, hiszen a tevékenység megkezdésekor a vállalkozó még alacsonyabb bevételi szintet ér el, és jó esetben lépésről lépésre bővíti az ügyfélkörét és növeli a bevételeit. Így pl. mellékállású katásként munka mellett is elindíthatott bárki egy vállalkozást – így csupán 25.000 Ft-ot adót fizetve –, főállású katásként pedig mindössze 50.000 Ft adóterhe jelentkezett havi szinten.

Kifejezetten azoknak volt előnyös ez az adózási forma, akik alacsony anyag- és működési költségekkel végzik a tevékenységüket – pl. a szolgáltatószektorban -, mert a katában nem kell tételes költségnyilvántartást vezetni és az adó nem függ a költségek szintjétől.

Kinek vagy mely cégeknek, állami szerveknek tud számlázni a katás?

2022. augusztus 31-ig a korábbi szabályozások értelmében cégeknek és állami szerveknek is számlázhatnak a katás vállalkozók.

A Kata-törvény módosítása komoly változást hoz e téren, ugyanis ez alapján szeptember 1. után csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók.

Ráadásul szeptember 1. után csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja a Kata adózási formát, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, közkereseti társaság és ügyvédi iroda nem működhet e keretek között tovább.

Erős ellenállást váltott ki a vállalkozókból ez a drasztikus törvénymódosítás, amely egyrészt a katások nagy részét érintő változásokat léptet életbe, másrészt minimális időt hagy nekik az új adózási formára való áttérésre.