A Kata-törvény módosításával a jelenleg katás vállalkozók száma várhatóan töredékére esik vissza.
Ennek egyik oka, hogy bármely egyéni vállalkozói tevékenységet csak magasabb adókulccsal tudnak majd folytatni az érintett vállalkozók – SZJA vagy átalányadózás alapján.
Ha valakinek megszűnik a „katázási lehetősége 2022. szeptember 1-től, mert nem vállalja a főállású kata adót, vagy nem csak magánszemélytől szerez bevételt, a következőket teheti:
1. Ha cégként – Bt – működik, akkor automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül szeptember 1-től annak összes könyvelési és adózási következményeivel.
2. Cégként bejelentkezhet a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá, és ezután így adózhat. Ezt érdemes még augusztusban megtenni, hogy ne kerüljön át automatikusan a társasági adóba. Ettől függetlenül ezt később is megteheti.
3. Ha egyéni vállalkozó, akkor a 2022. adóévre 2022. október 31-éig jelentheti be, hogy áttér az szja szerinti átalányadózásra. Ennek hiányában a normál szabályok szerint fog adózni egyéni vállalkozóként.
4. Ha eddig valaki cégként katázott, akkor szeptembertől az is egy lehetőség a katázás folytatására, hogy főállású egyéni, katás vállalkozóvá válik. (Természetesen csak akkor, ha garantálni tudja, hogy kizárólag magánszemélyeknek dolgozik.).
Ebben az esetben ott marad viszont a cége, annak összes költségével, adminisztrációs terhével. Ha ezt már nem akarja fenntartani, akkor egyszerűsített végelszámolással szüntetheti meg.
Mivel a bevételi szintek és a jövőbeli tervek cégenként eltérnek, mindenképp érdemes könyvelő szakemberrel egyeztetni az optimális döntés érdekében.
Ha olyan könyvelőt keresel, aki gazdasági mentorként a céged fejlődését és konkrét terveit is szem előtt tartva segít a választásban, szívből ajánljuk a Clement Weaver Kft-t:
Bölcs döntést és sok sikert kívánunk!