„Isten mindenkire annyi terhet tesz, amennyit elbír.”

Biztosan ismered ezt a mondást. Most, az egészségügyi és gazdasági világválság kellős közepén ez kemény üzenet, de van benne igazság, és segíthet a hited megerősítésében.

Vállalkozóként mindannyian más cipőben járunk.

Lehet, hogy az elmúlt egy évben visszaesett a forgalmad, és keresed az utat, a kitörési pontokat a növekedéshez és a megújuláshoz.

Vagy azok közé tartozol, akiknek szárnyal a területe, és szinte semmit nem érzel a válságból? Ha online marketinggel foglalkozol, webshopot üzemeltetsz vagy az egészségmegőrzés terén tevékenykedsz, valószínűleg még előnyt is tudsz kovácsolni a helyzetből.

Talán egyike vagy azoknak, akiknek teljesen leállt a vállalkozása, hiszen egy „furcsa szűrő” alapján nem végezheted a munkádat? Teljesen megértelek, ha igazságtalannak érzed ezt a döntést és dühös vagy a korlátozások miatt. És még egyet is értek Veled.

Elsőre „polgárpukkasztó lehet, de hadd osszak meg Veled egy bíztató üzenetet:

Ha elfogadod a kihívást, megerősíted magad és „kaméleonként” alkalmazkodsz a helyzethez, Te lehetsz a valódi nyertese a válságnak.

Még akkor is, ha nem értesz egyet a történtekkel, ez az időszak a legnagyobb lehetőség a tanulásra és a személyes fejlődésre.

Mit tehetsz, hogy győztesként kerülj ki a válságból?
  1. Építsd egy új szinten emberi kapcsolataidat! Van, akivel személyesen is tudsz találkozni, de egy telefonos vagy egy online beszélgetés is megerősítést adhat, hogy nem vagy egyedül és mindig van, akitől segítséget is kaphatsz!
  2. Ha ismered az üzleti kapcsolatépítést, a networkinget, keress fel olyan vállalkozói csoportot, ahol egymás támogatása a cél! A jelenlegi helyzetben ez nagyon nagy kincs! A szakma csúcsa a BNI – Business Network International – ahol profi módon, több évtized alatt kitaposott ösvényen működnek együtt a vállalkozók. Ha még nem jártál ilyen közösségben, keresd fel a BNI oldalát vagy vedd fel a kapcsolatot velem – info@katasvallalkozo.hu –, és segítek a továbblépésben!                                                                     
  3. Keress átmeneti megoldást az anyagi nehézségeid áthidalására! Lehet, hogy ez nem minden esetben áll párhuzamban a főtevékenységeddel és a hosszú távú terveiddel, de segít a válság időszakának túlélésében. Sőt, soha nem tudhatod, az így létrehozott új kapcsolataid mit hozhatnak a jövőben.
  4. Használd ki a korlátozások által „felszabadult” időt és elszigeteltséget a befelé figyelésre! Tudom, hogy patetikusan hangzik, de a tudatos elcsendesedés és befelé figyelés által belső önmagadtól kapsz olyan válaszokat, amelyek a kiutat és az előrelépést jelentik az életedben. Ne félj a csendtől, hanem helyezkedj bele! Válassz ehhez egy olyan módszert, ami hozzád a legközelebb áll! Számomra például a futás vagy séta a szabadban, a meditáció és a zenehallgatás adják meg ezt a jelenlétet.
  5. Keress új utakat és együttműködéseket a tevékenységedben! A jelenlegi helyzetben az egyik leghatékonyabb eszköz a stratégiai partnerség, amelyben társterületeken működő vállalkozókkal tudsz együttműködni, egymás tevékenységét kiegészíteni és kölcsönös ajánlójává válni. Így hatékonyan bővítheted kapcsolati hálódat és konkrét üzletekre is szert tehetsz.
  6. Likvid tartalékaidat mértékkel használd, és hosszú távú terveidet ne add fel! Ha sikerül új utakat találnod a bevételszerzésre, inkább így finanszírozd a megélhetésed, és a csak legvégső esetben nyúlj hozzá közép- és hosszútávú megtakarításaidhoz! Jusson eszedbe, hogy későbbi pénzügyi célod tervezett időpontja akkor is ugyanabban az időpontban érkezik el, ha most kritikus élethelyzetben vagy!
  1. Fordíts időt a lelki és fizikai megerősödésre, az egészségmegőrzésre, hogy a munkából kiesett időd minél rövidebb legyen. Egészségedet a válság időszakában is kontrolláld, élve a szűrővizsgálatok és az egészségprogramok lehetőségeivel!
  1. Segíts másoknak, amennyire a lehetőségeid engedik! Jusson eszedbe, hogy nem vagy egyedül, sokan járnak hozzád hasonló cipőben, akár jobban megy a vállalkozásod, akár kihívásokkal küzdesz! Nyújtsd ki a kezed mások felé, üzletileg és emberileg egyaránt!

Kitartást és azt kívánom: Hozd ki a legtöbbet a válságból!