Váratlan élethelyzetek bármikor előfordulhatnak, de ezek akkor adnak igazán kihívást, ha hosszabb időre jövedelem-kiesést jelentenek.

Ha vállalkozóként egy betegség vagy baleset révén esel ki a napi rutinból, ez is nehézségeket okozhat. Tudatos tervezéssel és előrelátással bizonyos szinten fel tudsz készülni ezekre az élethelyzetekre, legalábbis a saját és családod anyagi biztonsága szempontjából. Sokan mégsem teszik, hiszen ehhez az élet árnyoldalait akkor is el kell fogadni, amikor éppen szárnyal a vállalkozás.

Egy-két éve rendszeresen halhattuk, hogy hamarosan „jön a válság”. Sokan komolyan is vették, de talán még többen engedték el ezeket a jeleket és gondolták azt:

„Még nincs itt, ha meg jön, majd akkor reagálunk rá.”

Esetleg úgy vélték: „Minket nem fog olyan szinten érinteni, már elég erősek vagyunk, hogy helytálljunk.”

Ki gondolta volna, hogy egy egészen új arcot mutatva érkezik meg a kihívások időszaka?

Egy olyan arcot, melyre úgy érdemes ránézni, ha képesek vagyunk a belső hozzáállásunk megváltoztatására, sokak esetén egy egészen új stratégia kialakítására.

Milyen irányt mutat, mire taníthat minket egy ilyen kihívás és válság?

Számos dologra, így például:

  1. a több lábon állás erejére,
  2. a közösségekben és a csapatmunkában rejlő rendkívüli erőre,
  3. a tudatos jövőtervezésre, melynek a válság idején van igazán nagy jelentősége,
  4. a befelé figyelésre és arra, hogy belső fejlődésünk által felülemelkedjünk a helyzeten és egy új perspektívából lássuk azt,
  5. az alternatív eszközökre, és arra, hogyan tudunk nyitni számunkra nem szokványos megoldásokra.

Sok más tanítás is rejlik az ilyen kihívásokban, és vállalkozóként megmutathatja azt is, hogy képesek vagyunk rátalálni az új utakra és a saját megoldásainkra, egy új talajon.

Ha a fentiek közül bármelyik lépéssel azonosulni tudsz, egy kötetlen beszélgetés keretében örömmel osztom meg Veled tapasztalataimat a témában.