Avagy: Miért és mibe érdemes befektetned 2022-ben?

A két évvel ezelőtt kibontakozó, világméretű változásokat mindannyian megtapasztaltuk, a munkaerőpiacon és gazdasági-pénzügyi életben egyaránt.

Ezzel egyidőben a befektetések terén különböző hozzáállások mutatkoztak. Azok esetében, akiknek az élethelyzete gyökeresen megváltozott – elvesztették munkahelyüket, rövid idő alatt váltaniuk kellett és egy új egyensúlyt teremteni az életükben –, a megtakarítások másodlagos szerepet kaptak, és jó esetben a meglévő, rendszeres programjaikat tudták folytatni.

Növekedett viszont a megtakarítási hajlandóság azok körében, akik stabil, számukra elfogadható szinten tudták folytatni az életüket.

Sokan épp 2020-ban döntöttek először úgy, hogy a hosszú távú terveiket is komolyan veszik.

Az elmúlt másfél évben az alábbi visszajelzéseket kaptam ügyfeleimtől, akik így döntöttek:

  • A koronavírustól függetlenül ugyanakkor lesz nagykorú a gyermekem/unokám, és kötelességem gondoskodni róla, hiszen egyre közeledik ez az idő.
  • Az utóbbi egy év megmutatta, milyen fontos, hogy legyenek hozzáférhető tartalékaim, és később, nyugdíjas koromban ez ugyanígy elengedhetetlen lesz.
  • Ha most nem indítom el, később sem fogom könnyebben elkezdeni az aktív pihenőidőmre történő felkészülést. Mindig lesznek kihívások.

Az öngondoskodás terén hazánkban több évtizedes lemaradást kell „behoznunk”. A 20. század második felében társadalmilag egy olyan hozzáállás alakult ki, mellyel az emberek többsége kívülről várta a pénzügyi helyzete és a jövője megoldását. S ez látszólag működött is, hiszen nem volt jellemző a napjainkban elterjedt céltudatosság, jövőtervezés, így alacsonyabbak voltak az igények is.

A szociális háló fokozatos megszűnésével azonban – már ami a nyugdíjakat és az oktatás támogatását jelenti – egyre inkább csak magunkra számíthatunk a jövőnk megalapozásában.

Miért fektessük be a pénzünket, ahelyett, hogy a bankban vagy a „párnánk alatt” tartanánk?

Az elmúlt évtizedben tanúi voltunk a banki betéti kamatok csökkenésének, miközben a költségek ugyanúgy megmaradtak. Másszóval: ha bankban tartjuk a pénzünket, számíthatunk arra, hogy a felmerülő díjak és az infláció miatt az folyamatosan veszít az értékéből. Ha pedig újra használnánk a pénzünket, egy adott szint után csak plusz költséggel juthatunk hozzá.

Éppen ezért érdemes csak a következő néhány – kb. 4-6 – hónapra szóló tartalékainkat a bankban tartani.

Ha úgy döntünk, hogy otthon tartjuk a megtakarításaink egy részét, a pénz folyamatos romlása miatt el kell fogadnunk, hogy ebben az esetben is egyre kevesebb lesz az értéke és a vásárlóereje.

Mibe fektessünk, hogy megőrizzük és növeljük a pénzünk értékét?

Választhatunk pénz- és vagyoni értékek között:

  • Pénzértékeknek minősülnek a folyószámlán lévő keretek, a bankbetétek, az állam- és vállalati kötvények. Fontos látnunk, hogy ezek közvetlenül leképezik az adott pénznem aktuális értékét, így az infláció is direkt módon hat rájuk.

Nyilvánvalóan így is használjuk őket, de a bevételeink, megtakarításaink elosztásánál annyit érdemes ebben az irányban elhelyeznünk, ami a rövid távú megélhetésünkhöz szükséges lehet, vagy ami után például állami támogatásra számíthatunk. Ilyen megtakarítás a babakötvény is, amelyre korábban legfeljebb évi 6.000, 2022-től pedig 12.000 Ft állami kamatbónuszra is számíthatunk.

Egy másik megtérülő pénzérték a minőségi életbiztosítás.

Mikor tekinthetünk minőséginek egy megtakarítás alapú életbiztosítást?

Fontos, hogy alacsony és tisztán átlátható költségek mellett stabil nyereséget hozzon a befektetés, és magas szintű életbiztosítási védelmet nyújtson a program. Plusz előnyt jelent, ha emellett hosszú távra is garantál egy adott hozamot a biztosító. Mivel sok szempontot kell figyelembe venni, érdemes szakember segítségét kérni a választásban. 

  • Vagyoni értékeink közé tartoznak a részvények, az ingatlan és a nemesfémek, így például az arany. Ezekre jellemző, hogy hosszú távon is megőrzik, jó esetben növelik az értéküket, és az egyes pénznemek értékváltozásaitól függetlenül stabil hátteret, vagyont jelentenek. Az értékük rövidtávon ugyanúgy változhat – ha megnézzük pl. az aranyat, láthatjuk, hogy napi szinten és rövid időn belül is komoly ingadozásoknak van kitéve –, hosszú távon viszont stabilitást és növekedési potenciált jelentenek.

Ha közép- és hosszútávú befektetésben gondolkodunk, a vagyoni értékek kiemelt szerepet kapnak.

A megfelelő portfólió kialakításában itt is érdemes szakember segítségét kérni, és a befektetések megosztására, a több lábon állásra törekedni.

Öngondoskodási tanácsadóként a célom, hogy ügyfeleimben felébresszem a tudatos tervezés iránti igényt és utat mutassak a befektetések „útvesztőjében”. Az egyéni, családi célok esetén a biztonság kiemelt szerepet kap és ezt alapul véve választjuk ki azokat a programokat, portfóliókat, amelyekkel optimalizálni tudjuk az nyereséget.

A kockázatvállalási hajlandóság és a konkrét célok alapján a stabil, vagyonkezelt részvénykosarak, egyedi részvények, az arany és a digitális eszközök kombinációját állítjuk össze.

Ha magánemberként vagy vállalkozóként a saját portfóliódat tervezed felépíteni és kérdéseid merülnek fel a témában, a teveli.zsanett@tudatostervezes.hu emailcímen örömmel állok rendelkezésedre. Ha meglévő befektetéseid, életbiztosításaid kapcsán merül fel kérdésed, szintén szívesen segítek, egy díjmentes konzultáció keretében.

Tudatos döntéseket és sikeres évet kívánok!

 

Teveli Zsanett

Független pénzügyi tanácsadó